Sådan undgår du bristninger

Uncategorizednovember 28, 2022
Saadan Undgaar Du Bristninger Blogindlaeg 1

Nanna Teglbjærg

Nanna Teglbjærg

Jordemoder

Nanna er privatpraktiserende jordemoder og er til dagligt en del af behandlerteamet hos Silkeborg Osteopati. Hun behandler og støtter gravide før og efter fødslen på vej mod at få det forældreskab, de drømmer om.

Dbp Bjorengklinik Farvet Baggrund

Ville det ikke være dejligt at føde uden at briste? 

Bristninger er dog meget almindelige, da 80-85% af alle førstegangsfødende og halvdelen af flergangsfødende får en bristning, der skal syes. 

Du kan dog selv gøre noget aktivt, for at blive en del af de 20%, der ikke brister eller at få en lille bristning uden større betydning. 

  1. Massage af dit mellemkød

Masser dit mellemkød 5-10 min. 3 gange om ugen fra uge 34 og øg gerne til 2 gange dagligt fra uge 37. Brug mandelolie eller vandbaseret glidecreme. 

Masser både udvendigt og inde i vagina. Lav nogle gode stræk. Massagen øger både hudens fleksibilitet, mindsker modstanden, når hovedet fødes og træner dig mentalt til pressefasen.

  1. Varm klud

Sig til din jordemoder, at du ønsker at få en varm klud på mellemkødet i pressefasen. Det hjælper hudens elasticitet og virker lindrende.

  1. Sænk farten!

Jordemoderen vil guide dig i at gispe over de allersidste veer, så hovedet fødes langsomt. Hun vil sandsynligvis bede dig om at gispe alt imens dit barns hoved står og spænder, selvom du kunne have født baby i lynende hast. Hun gør det for at din hud kan nå at udvide sig.

Måske du også selv får lyst til at holde lidt igen under pressefasen. Det er helt naturligt og din krops signal om at sænke farten lidt.

Jordemoderens hjælp og håndgreb til at tage imod barnet har også væsentlig betydning for at undgå en større bristning.

  1. Vælg den rigtige fødestilling

Nogle fødestillinger hjælper med at tage trykket væk fra mellemkødet f.eks. sideleje og knæ-albue-leje. At sidde på en skammel eller at stå øger sandsynligheden for at briste. Dertil kommer, at jordemoderens udsyn har betydning for, hvor godt hun kan guide dig. Dog er der ikke øget risiko for at briste i vand, selvom jordemoderen kun støtter hovedet og ikke mellemkødet. Det skylles formentlig det varme vand og fugten.

  1. Fødselsforberedelse

Grundig forberedelse hjælper dig med at forstå din krop, fødselsvejen og vigtigheden af bevægelse under fødslen. Når du har forberedt dig på at være aktiv under fødslen, øger du chancen for, at baby indstiller sig optimalt i bækkenet og ikke trænger ned som en “stjernekigger”, hvor omfanget er større.

Mangler du denne viden, kan du booke individuel fødselsforberedelse under mine ydelser.

  1. Forebyg sugekop

Også her er fødselsforberedelse et vigtigt element. Vid, hvad du selv kan gøre, for at mindske din risiko for at få lagt en kop. Kop-forløsning øger nemlig risikoen for at få en bristning. Vekraft og fødselsvejen har stor betydning.

Bevæg dig under hele fødslen, så baby trænger hensigtsmæssigt ned i bækkenet. Din fødselshjælper kan minde dig om at spise og drikke undervejs. Små, men nærige snacks og gerne saftevand eller juice. 

Vent med at presse til dit barns hoved står på bækkenbunden. Derved opbruger du ikke alle dine kræfter for tidligt. 

Fødselsmodnende akupunktur mindsker risikoen for indgreb med op til 30%. Jeg tilbyder akupunktur gennem hele graviditeten, for at understøtte og nære din krop bedst muligt.

Jeg står klar til at hjælpe dig med individuel fødselsforberedelse, afspænding og massage af bækkenbunden og/eller akupunktur.

Har du lyst til at læse mere?