Hvorfor gør veer ondt?

Fødselmarts 18, 2023
Foedeveer 1536x1090

Nanna Teglbjærg

Nanna Teglbjærg

Jordemoder

Nanna er privatpraktiserende jordemoder og er til dagligt en del af behandlerteamet hos Silkeborg Osteopati. Hun behandler og støtter gravide før og efter fødslen på vej mod at få det forældreskab, de drømmer om.

Dbp Bjorengklinik Farvet Baggrund

Hvad er veer?

Veer er rytmiske sammentrækninger i livmoderens muskulatur. Livmoderen består af tre lag glat muskulatur. Jo flere muskelfibre, der arbejder sammen, jo kraftigere vil veen være. Livmoderen består af glat muskulatur ligesom hjertet, tarmene og lungerne. Det er muskler, vi ikke selv styrer med vores bevidsthed. Musklerne bliver heller ikke udtrættet af at arbejde konstant og ligesom vi ikke får ondt i hjertet, burde veer fra naturens side heller ikke gøre ondt. 

Men hvor kommer vesmerterne så fra?

Livmodermusklen er tykkest i toppen, hvor den er i stand til at presse dit barn nedad og ud ved fødslen. Denne vekraft gør, at barnet trykker på en lukket livmodermund, som skal udvide sig. Smerten kommer fra udvidelsen af livmodermunden og at barnet fylder og udvider skeden eller fødselskanalen.

Efter veen kommer en pause

Når livmoderen laver en sammentrækning, vil størstedelen af blodet fra livmoderen og moderkagen løbe ud i din krop og op til dit hjerte. Kroppen laver pauser for, at der kan komme nyt blod og forsyne livmodermusklen og dit barn med ilt.

Pauserne er også smarte for, at du som fødende kan håndtere veerne og nustille kroppen. Er du i stand til at håndtere veerne med en kontrolleret vejrtrækning, er det muligt at opleve den næste ve, som var det den første. Pauserne er altså uundværlige både for dig og din baby.

Hvad er forskellen på plukkeveer og fødeveer?

Plukkeveer er ukoordinerede og uregelmæssige sammentrækninger i livmoderen. Alle gravide har plukkeveer i graviditeten, men ikke alle mærker dem. Typisk optræder de efter uge 20. 

I graviditeten vil livmoderens muskelfibre øve sig i at lave veer. Livmoderen kan blive hård, men vekraften er lille, da muskelfibrene arbejder forskudt. De udvider derfor ikke livmodermunden. På grund af den svage vekraft, gør plukkeveer ikke ondt.

Fødeveer  er regelmæssige og tiltagende i styrke over tid. De udvider livmodermunden. Muskelfibrene arbejder koordineret, hvilket skaber en større vekraft.

Har du brug for at vide mere om veer, kan du tilmelde dig fødselsforberedelse enten på hold eller for jer som par. Her får du desuden redskaber til at håndtere veerne.

Har du lyst til at læse mere?