Hvad er brystbetændelse?
Brystbetændelse kan være “mekanisk” eller bakteriel.
Det opstår enten, når der sker en mælkeophobning eller en bakteriel infektion.
De første symptomer på brystbetændelse er:
- Varmt bryst
- Hårdt, knudret bryst
- Smerter
- Rødme
- Feber
Symptomer er de samme uanset, om det er forudsaget af mælkeophobning eller infektion.
Du kan forebygge, at der sker en reel brystbetændelse allerede, når du oplever en mælkeknude. Hvis du er opmærksom på nedenstående ting, kan det være, at du aldrig når at mærke ret meget til ovenstående symptomer.
Hyppig amning
Læg dit barn hyppigt til – især på det bryst, du oplever knuder. Massér brystet under amningen i strygende bevægelser ind mod midten.
Blid massage af knuderne/brystet
Massér brystet blidt i strygende bevægelser ind mod midten. Brug cirkelbevægelser på knuderne. Hvis du har en el-tandbørste, kan den lægges på brystet.
Let håndudmalkning
Hvis du har kraftige smerter eller brystet er for spændt til at dit barn vil tage fat, kan du “tage trykket”. Læg varme på eller stå under bruseren. Masser brystet og tryk dråber ud. Se i min video “Håndudmalkning”, hvordan du kan gøre.
Varme på brystet
Sørg for at holde brystet varmt. Derved flyder mælken nemmere. Har du fået konstateret brystbetændelse, er det bedre at lægge kulde på.
Ammeindlæg af uld
Bakterier trives i varme og fugtige miljøer. Uld har mange gode egenskaber og holder fugten væk og samtidig brystet varmt. Føler du ikke, at et ammeindlæg af uld er tilstrækkeligt, kan du lægge et ammeindlæg med plastikbarriere yderst.
Forskellige ammestillinger
Brystet tømmes bedst der, hvor dit barn har sin hage. Derfor vil forskellige stillinger hjælpe med at tømme brystet hele vejen rundt. Læg eventuelt barnet til, så det har sin hage ud for din mælkeknude.
En god sutteteknik
Barnet vil tømme brystet mest optimalt, når det sutter med en god teknik. Det handler f.eks. om, at barnet kan holde vakuum, har tilstrækkeligt med bryst i munden og ikke tager luft ind.
Hjælp fra en sundhedsfaglig
Det kan være svært selv at vurdere, hvornår en mælkeknude udvikler sig og om barnet sutter korrekt. Er du i tvivl, bør du opsøge hjælp.